JCA dekok
Image default
Home

Op eigen houtje

Het oude tuinhuisje een nieuw leven inblazen of de schutting verven? Wat is er niet leuk aan het geven van een nieuwe twist? Sommigen laten het schilderwerk liever over aan ervaren schilders, alhoewel deze taak gemakkelijk zelf uit te voeren is. Het enige wat de klus vereist, is een geschikte ondergrond en een goede pot verf.

Voorbereiding

Helaas is bij elk succesvol schilderwerk de voorbereiding essentieel. Zo is het bedekken van de vloer met plastic zeilen, krantenpapier of karton een belangrijke stap. Delen als deurklinken, stopcontacten, deurplaten of gordijnen kunnen verwijderd worden om eventuele vlekken te voorkomen. Vetvlekken kunnen verwijderd worden met een schoonmaakmiddel en vervolgens worden afgespoeld met water. Voor het mooiste resultaat moet het oppervlak effen, schoon en droog zijn. Om de optimale hechting en een glad eindresultaat te krijgen, is schuren vereist.

Grondverf

Op onbehandeld hout wordt eerst de grondverf aangebracht. Wees ervan bewust dat er enkele houtsoorten zijn die kleurstoffen bevatten die wateroplosbaar zijn, hierbij zal de kleurstof oplossen en vlekken veroorzaken. Mocht er sprake zijn van hout met zulke kleurstoffen is een goede isolerende grondverf het juiste alternatief. Om deze ingewikkelde instructie achter wegen te laten, is beits een goede oplossing. Beits beschermt het meubel tegen weersomstandigheden zonder gebruik te hoeven maken van grondverf als basis. De lak dringt deels in het hout om vezels, van onder andere hout, te beschermen en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. Het is bovendien direct aan te brengen en het onderhoud is erg eenvoudig; schoonmaken en af en toe opnieuw behandelen aan de hand van een nieuwe laag.

Schilderen

Na het aanbrengen van de onderlaag kan er gestart worden met het echte werk. Het Zweedse kleurenpalet biedt veel kleuren die geschikt zijn voor een houten ondergrond. In Noorwegen en Zweden zijn de geel- en roodtinten traditie. Bij het kiezen van een gele tint zijn er veel mogelijkheden als het gaat om de sfeer; een zachte gele tint straalt rust en warmte uit, terwijl een heldere felle tint het geschilderde ontwerp laat stralen. Naast deze tinten is, door de jaren heen, het kleurenpalet uitgebreid. Zo lopen de kleuren nu uit van loodgrijs naar zacht groen.

http://moosefarg.nl