JCA dekok
Home

Hoe leg ik een moestuin aan?

Een moestuin. Iedereen wil het, niet iedereen kan het. Het is echt de trend van nu, zelf je eigen groente kweken. Het bespaart niet alleen geld, maar je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu. Tegenwoordig heb je al een moestuin op een aantal vierkanten meter, een enorme tuin heb je dan ook niet nodig. Op je balkon kom je al een heel eind.

 

Bepaal de plek

Veel ruimte of niet, het is altijd verstandig om vooraf alvast de ligging van je moestuin te bepalen. Bij het aanleggen van een moestuin is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Zorg bijvoorbeeld dat de grond altijd volledig vlak is, en afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten. Dit zorgt ervoor dat het regenwater gemakkelijk weg kan lopen en zich niet ophoopt. De moestuin kan daarnaast het best van noord naar zuid lopen, zodat de zon hier gemakkelijk tussendoor kan schijnen en de planten gelijkmatig groeien. Zoals bekend hebben planten veel zon nodig, minstens 6 uur per dag. Hou hier ook rekening mee bij het kiezen van de plek, schaduw is namelijk niet voordelig voor de gewassen.

 

De ondergrond en zaaien

Een ondergrond die te vochtig is, is niet geschikt om te zaaien. Hiervoor heb je en droge, kruimelige oppervlakte nodig. Wanneer dit het geval is, moet de ondergrond goed geschoffeld worden, en daarna gladgemaakt. Zorg ervoor dat de grond mooi egaal is. Wanneer is bepaald welke groente je waar wil gaan zaaien, is het tijd om te gaan zaaien. De manier van zaaien is hierbij aan jezelf, dit kan in rijen zijn of breedwerpig. Maak de bedden vooral niet breder dan een meter, en houd hiernaast rekening met paden om tussendoor te lopen. Hier kan je bijvoorbeeld vlonderplanken aanleggen. Het hoofdpad moet echter breder zijn, en geschikt om met een kruiwagen overheen te lopen.

https://www.hardhoutdiscount.nl/vlonderplanken