JCA dekok
Home

Veel voorkomende oorzaken van daklekkages

Een daklekkage is iets dat we heel serieus moeten nemen. Het kan immers zijn dat een natte plek aan het plafond of de muur veel meer onzichtbare schade aan het veroorzaken is. Mede door de intensievere regenbuien die we de laatste jaren over ons heen krijgen en de harde rukwinden die hier vaak mee gepaard gaan, worden de Nederlandse daken steeds gevoeliger voor daklekkages. En als je eenmaal vocht in huis krijgt door een daklek dan loop je kans op nog veel meer schade. Zo kan het dak snel gaan rotten waardoor de gehele dakconstructie in sterkte afneemt.

Scheurtjes in dakpannen grote oorzaak lekkage dak

De meeste woningen in Nederland hebben een schuin dak. Van buiten zien wij dakpannen liggen maar daaronder bevindt zich een houten raster. De dakpannen zijn ten tijde van de bouw op dit raster aangebracht. Ze liggen doorgaans niet vast maar zijn keurig zodanig over elkaar geschoven dat de wind er minimaal tot geen vat op kan hebben en dat water er keurig over loopt zonder dat het naar binnen kan. Maar als de dakpannen er al een tijd liggen dan kunnen er scheurtjes in de dakpannen ontstaan, vaak veroorzaakt door strenge vorst.

Losse dakpannen levensgevaarlijk

En dakpan die beschadigd is, hoe klein ook, is in potentie een veroorzaker van waterschade in huis. Als het hard regent kan het hemelwater er namelijk doorheen sijpelen. En later zou de dakpan zelfs kapot kunnen gaan als het gaat vriezen. Het vocht in de dakpan zet dan namelijk uit. Hierdoor komt er nog meer water naar binnen. Maar ook een dakpan die niet helemaal stevig ligt kan door de wind nog losser komen te liggen waardoor er makkelijk vocht naar binnen kan komen. Of de dakpan kan er af waaien wat voor de mensen op straat levensgevaarlijk kan zijn.

Platte daken extreem gevoelig voor lekkages

Veel mensen denken dat platte daken voor tientallen jaren veilig zijn nadat de dakbedekking is aangebracht. Helaas is dat niet zo. Platte daken zijn namelijk extreem gevoelig voor een daklekkage. Dat komt door het bitumen dat er op ligt. Dit teer product reageert sterk op temperatuur schommelingen. In de zomer, als het erg warm is, dan verandert het bitumen in een zachte brei. Het is in feite hetzelfde als asfalt, hitte doet het smelten. Hierdoor kan het minimaal van plaats veranderen als het weer afkoelt waardoor een (minuscule) opening kan ontstaan. Ook vorst heeft een negatieve invloed op bitumen, het kan kapotvriezen waardoor scheuren ontstaan en je ineens een daklek hebt.

Schoorstenen veroorzakers van daklekkage

Tegenwoordig hebben we de schoorsteen op dak niet vaak meer nodig omdat de meeste woningen voorzien zijn van centrale verwarming, maar op veel huizen staat die er nog altijd. De schoorsteen is één van de belangrijkste veroorzakers van daklekkages. Dat kan komen door de stenen zelf, soms barsten die door vorst of laat het voegsel tussen de stenen los. Hierdoor kan vocht naar binnen worden gezogen en hoopt het water zich op. Ook het lood waarmee de schoorsteen is afgewerkt kan kapot gaan door bijvoorbeeld roestvorming. Als het lood is beschadigd dan kan water makkelijk naar binnen komen en heb je een gevaarlijk daklek.

 

http://www.dakbedekking-brabant.nl