JCA dekok
Home

Ondervloer laminaatvloer leggen

Een goede laminaatvloer verdient een eveneens goede ondervloer. Het leggen van een goede ondervloer is erg belangrijk voor het vergroten van het woongenot in de woning. Zo kan een ondervloer de isolatie in de woning behoorlijk verbeteren. We hebben het dan niet alleen over thermische isolatie (met andere woorden: de temperatuur), maar ook akoestische isolatie (zoals geluid).

 

Het leggen van een ondervloer kan nog best ingewikkeld zijn. Daarom leggen wij uit hoe de ondervloer voor de laminaatvloer het beste gelegd kan worden.

 

Egaliseren

Ten eerste raden we aan de ondervloer te egaliseren. Een ondervloer werkt namelijk het best, als deze strak en recht is. Een ondervloer is doorgaans zo geproduceerd, dat deze een egaliserend vermogen van een aantal millimeter heeft. Daardoor is de basisvloer eenvoudig vlak te krijgen. Wie overstapt van vloerbedekking naar een laminaatvloer, zal eerst de vloerbedekking moeten verwijderen. Verwijder de lijmresten mee.

 

Een houten basisvloer kan eveneens voor problemen zorgen. Zorg ervoor dat alle planken vast zitten en dat er geen grote verschillen in hoogtes zijn. Als deze er wel zijn, of de vloer loopt scheef, maak dan gebruik van egaliseerkorrels of spaanplaat.

 

Vochtwerende onderlaag

Een laminaatvloer is niet goed vochtbestendig. Het is daarom zonde als er vocht in het laminaat trekt. Daardoor kan de vloer immers gaan bollen of krommen. Een ondervloer is er niet voor gemaakt al het vocht tegen te houden. Daarom raden we een vochtwerende onderlaag van plastic aan. Laat de vochtwerende laag oplopen tegen de muur, zodat zowel de ondervloer als de laminaatvloer beschermd zijn.

 

Er zijn tegenwoordig ook ondervloeren te koop die van zichzelf al een vochtwerende laag hebben. Bij dergelijke ondervloeren hoeft uiteraard geen plastic onderlaag geplaatst te worden.

 

Legmethode

Het is afhankelijk van de ruimte, op welke manier de ondervloertegels het beste gelegd kunnen worden. In een kleine ruimte werkt dit het best door een paar millimeter tussen de ondervloer de muur te houden. Op die manier kan de ondervloer uitzetten. Leg vervolgens de tegels in halfsteensverband. Daardoor is de kans het kleinst dat de naden van de laminaatvloer tegen de ondervloer aan komen te liggen.

 

Bovendien moet men een ondervloer uitrollen in lange banden. Zorg ervoor dat de naden afgeplakt zijn met tape, zodat er geen ruimte tussen de banen zit!

https://www.parket-winkel.be