JCA dekok
Image default
Home

Een lekkage voorkomen

Wateroverlast is iets wat niemand graag heeft, gelukkig zijn er genoeg tips om dit te voorkomen. Wil je een lekkage voorzijn? Let dan op de volgende punten.

Controleer bomen

Heb je bomen rondom je huis staan? Zorg er dan voor om overhangende takken te verwijderen, zodat deze niet tot schade van je dak of woning kunnen leiden. Laat de bomen regelmatig onderhouden en controleren.

Kitnaden

Zorg ervoor dat in je badkamer kitnaden goed gesloten zijn. Kitnaden die niet goed hechten, gaan namelijk lekken met een lekkage als gevolg. Een lekkende kitnaad kan je herkennen aan de scheur die er in zit.

Dakgoten

Het is handig om een na een paar droge dagen in het najaar je dakgoten schoon te maken en te controleren op scheurtjes. Bladeren en vuil verstoppen en verzwaren je dakgoten namelijk, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan met een lekkage als gevolg. Wanneer je zelf niet goed bij de dakgoten kan, is het handig om dit door een erkend bedrijf te laten doen. Daarnaast kan je ook een dakinspectie laten doen, waarbij ze je hele dak controleren en je zeker weet dat er geen (startende) lekkage is.

Waterleiding

Spot je een vochtplek, maar weet je niet waar de lekkage vandaan komt? Noteer dan voor het slapen gaan de watermeterstand, en doe dit weer als je wakker bent (en nog niemand heeft gedoucht). Wijkt de watermeterstand af? Dan kan het zo zijn dat er een lek is in de waterleiding. Schakel dan een loodgieter in zodat hij het lek in de waterleiding kan dichten.

Buitenkraan

In de winter is het handig om voordat het gaat vriezen de buitenkraan af te sluiten. Zo voorkom je dat de waterleiding bevriest en gaat knappen. 

Als laatste is het belangrijk om bij een lekkage zo snel mogelijk iemand voor deze dak reparatie te bellen en het niet zelf wilt proberen op te lossen, hiermee kan het namelijk zo zijn dat je het erger maakt en dat het lastiger wordt met de verzekering.