De oorzaak van een winterdepressie

Jcadekok

Veel mensen hebben last van een winterdepressie. Dit is een seizoensgebonden ‘depressie’ waar mensen in de winter last van hebben. Je kan last hebben van vermoeidheid, somberheid, grote behoefte aan slapen, gewichtstoename en behoefte aan suikerhoudend eten. Maar wat veroorzaakt nou precies een winterdepressie? In dit artikel lees je er meer over. 

Een ruime 500.000 mensen in Nederland hebben last van een winterdepressie. Dit zijn de mensen alleen de mensen die echt een depressie ervaren. Er zijn hiernaast ook nog mensen die een soort sub depressie ervaren. De eerder genoemde symptomen verschillen per persoon en ook in hevigheid is bij iedereen anders.

Een winterdepressie ontstaat vaak door een tekort aan licht. Licht is namelijk een belangrijk factor bij de aanmaak en het vrijgeven van melatonine. Deze stof zorgt ervoor dat onze interne klok goed werkt. Een verstoring van de hoeveelheid licht zorgt ervoor dat bepaalde systemen in ons lichaam niet meer optimaal functioneren. Het lichaam produceert extra slaaphormonen. Hier komt de vermoeidheid en dergelijke vandaan. Licht zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van melatonine gereduceerd wordt. De melatonine aanmaak blijft doorgaan zolang het donker is.

Het is lastig te bepalen voor doctoren waarom sommige mensen zo gevoelig zijn voor een melatonine overdosis en andere niet. Het lijkt wel alsof de ene lichaamsklok gewoon gevoeliger is dan de ander. Het wordt hierom aangeraden om gebruik te maken van een lichttherapie lamp als je hier gevoelig voor bent. Deze lamp zorgt er voor dat de tekort aan daglicht wordt gecompenseerd. Het is een bijzonder helder licht die ervoor zorgt dat je hersenen stoppen met de melatonine aanmaak. Ze komen in verschillende soorten en maten en daarom zijn ze ook geschikt voor jou. Je hoeft je dus niet meer druk te maken om vermoeidheid en je kan fit de dag doorkomen. De winter duurt te lang om je de hele winter depressief te voelen.

https://shopvoorgezondheid.nl/