JCA dekok
Home

De maat van het deurbeslag meten

Een deurklink bevestigen is in principe niet erg ingewikkeld. Toch komt er bij het plaatsen van deurbeslag wel enig meetwerk kijken. Zo bestaat deurbeslag in allerlei uitvoeringen. In principe zijn er twee maten: de PC-maat (afstand) en de doornmaat.

Afhankelijk van welke soort men kiest, moet er het één en ander gemeten worden. Bij deurbeslag met een deurschild, moet bijvoorbeeld de PC-maat gemeten worden. Dat is een ander woord voor ‘slotafstand’. De slotafstand is te meten door de afstand tussen het hart van de deurklink en het slotgat te meten. Daarnaast bestaat er de doornmaat.

PC-maat
De PC-maat is simpelweg de afstand tussen het hart van de deurklink en het hart van het slot. Dit kan bijvoorbeeld ook het centrum van een sleutelgat zijn, of het hart van een bad- of WC-slot. Daarom noemt men deze maat vaak de afstand. De afstand van een slot is te bepalen aan de hand van waar deze gebruikt wordt.

Zo zijn er meestal standaardafstanden, afhankelijk van het slot. Een willekeurig woningbouwslot heeft bijvoorbeeld een afstand van 55 millimeter tot de deurklink. Zwaardere sloten hebben vaak een grotere afstand, namelijk 72 millimeter. Daardoor kan men een grotere deurklink of deurknop plaatsen! In Nederland gebruikt men 72 millimeter afstand, terwijl in België en Frankrijk respectievelijk 85 millimeter en 70 millimeter gangbaar zijn.

 

Doornmaat

Daarnaast moet men nog rekeninghouden met de doornmaat. De doornmaat is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot de afstand van het gat van de deurklink. Sloten zijn leverbaar in standaard doornmaten. Soms loopt de doornmaat op tot wel 120 millimeter. Belangrijk om te weten is dat er bij doornmaten sprake is van een interval van minimaal 5mm. Een standaardmaat van een woningbouwslot ligt op ongeveer 50 millimeter. Bij woningen voor ouderen of verpleegtehuizen staat het bedieningsgemak voorop. Omdat er meer ruimte voor de deurklink moet zijn, is de doornmaat ook groter. De afstand tussen de deurpost en de deurklink is bij kleine doornmaten maar heel gelimiteerd, waardoor de deur soms maar moeilijk geopend kan worden. Daarom zorgt een grotere doornmaat voor meer comfort.