JCA dekok
Home

De 3D-printer

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Zo wordt er elk jaar wel wat nieuws uitgevonden en zijn we steeds een stapje dichterbij vliegende auto’s. Een van de meest revolutionaire uitvinden van het afgelopen jaar is de 3D-printer. Voor veel mensen is het een raadsel hoe de printer werkt en wat het grote verschil is met een normale printer. In deze blog gaan we jou vertellen hoe een 3D-printer werkt.

Om te beginnen heeft een 3D-printer net als een normale printer een printopdracht nodig. De printer moet als eerst een ontwerp ontvangen voordat het kan gaan printen. De object dat een 3D printer gaat printen moet dus als eerst vorm gegeven worden door de vormgever. Via een 2D-tekenprogramma kan jij zelf bepalen hoe het ontwerp er uitgaat zien. Wil je bijvoorbeeld een 3D boot printen of een 3D auto? Dan is dit allemaal mogelijk zo lang jij in staat bent dit te tekenen via het programma. Nu is de aanschaf van een 3D printer best prijzig en is het misschien handiger om de tekening naar een printbedrijf te sturen. Zij hebben de lasermachine die printen op plastic.

Maar hoe gaat het printen van een 3D-object in zijn werking? Het is afhankelijk van de printer zelf maar over het algemeen gebruiken bijna alle 3D printers dezelfde techniek. Ze printen namelijk laagje over laagje waardoor er een 3D model gebouwd wordt. Een goedkope methode die veel gebruikt word is de Fused Deposition Method. De printer die deze methode hanteert spuit gesmolten plastic laagje voor laagje op elkaar.

De printer kan verschillende materialen printen zoals keramiek, plastic zand en staal. Echter wordt er vaak beweerd dat 3D printers elk materiaal kunnen printen maar dat is niet waar. Om veel detail te krijgen in het geprinte 3D object moet je waarschijnlijk een hele dure 3D-printer aanschaffen. De prijzen van z’n printer gaat al gauw over de tienduizenden euro’s. Wij raden je daarom ook aan om het object te laten printen bij een bedrijf die de 3D-printers in bezit heeft.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/