JCA dekok
Image default
Zorg

Met deze tips kun je je bril optimaal onderhouden

Kristalheldere lenzen: welke brildrager houdt niet van het gevoel een pas gepolijste bril op te zetten en weer perfect te zien? Door de bril op de juiste manier te onderhouden, ga je niet alleen beter zien, je verlengt ook de levensduur. Daarentegen kan een verkeerde manier van schoonmaken een bril juist beschadigen, ook al zijn ze bij Optiek Vision gekocht en hebben ze een speciale coating gekregen om krassen te voorkomen. Hier volgen enkele tips voor het grondig schoonmaken en het op de juiste manier opbergen van je bril. 

Het materiaal 

Zakdoekjes of hemdsmouwen zijn geen goede materialen om de bril mee schoon te maken. Kleding en zakdoeken laten vaak stof- of vuildeeltjes achter op de bril, wat tot microfijne krasjes leidt. Dit resulteert in een geleidelijke verslechtering van de kwaliteit van de bril, waardoor je er minder goed door kunt zien. Noch op kunststof noch op glas zijn krassen te verwijderen. Zelfs als de schade puur cosmetisch lijkt, verspreiden de microfijne krasjes het licht en verstoren zo de ogen. Vaak betekent dit dat je een nieuwe bril moet kopen. Speciale glaspoetsdoekjes zijn de perfecte oplossing, omdat ze volledig vrij zijn van schadelijke stoffen. Indien nodig werkt een eenvoudige microvezeldoek ook, maar droge doeken zijn niet altijd optimaal. Dan kun je het doekje beter eerst bevochtigen met een reinigingsspray en daarna het glas schoonmaken.

Het montuur

Verkeerd onderhoud kan ook het montuur beschadigen. Om ervoor te zorgen dat het montuur mooi blijft, kun je ze het beste schoonmaken met warm, stromend water. Houd de bril altijd vast aan de kant waar je het montuur aan het reinigen bent. Dit voorkomt dat het montuur buigt of zelfs afbreekt. Om hygiënische redenen wordt ook aanbevolen om de zijkanten van het frame en de neuspads van tijd tot tijd schoon te maken. De bril zit dan beter, omdat er geen vettig vuil is waardoor hij kan gaan glijden.

Het opbergen

Naast schoonmaken speelt de manier waarop je de bril opbergt een belangrijke rol bij de hygiëne en de kwaliteit van de bril. Bewaar ze in een harde hoes met de bril naar boven gericht. Deze afscherming voorkomt dat er vuil en stof op het glas komt. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bril niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Extreme temperatuurafwijkingen kunnen leiden tot scheuren in het oppervlak. Laat daarom bijvoorbeeld nooit de brillenkoker en de bril nooit voor langere tijd op het dashboard van de auto liggen.