JCA dekok
Image default
Zorg

Alles wat je moet weten over tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking wordt meestal voorafgegaan door tandsteen. Het tandvlees kan bloeden en pijnlijk zijn, en je kunt een slechte adem krijgen. Het is belangrijk om tandvleesontsteking te behandelen, omdat dit anders tot tandverlies kan leiden. Lees hier meer over wat tandvleesontsteking precies is, en wat je ertegen kunt doen. 

Wat is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees, het zachte weefsel rond de tanden. Normaal gesproken zijn er veel verschillende bacteriën in de mond die in evenwicht leven met de tanden en het tandvlees. Als tanden niet regelmatig en grondig gereinigd worden, kunnen bacteriën zich echter ophopen tussen de tand en het tandvlees. Dit veroorzaakt tandplak. Als tandplak niet wordt verwijderd, verhardt het en ontstaat tandsteen, dat vaak tussen de tanden zit waar het moeilijker schoon te maken is. Hierdoor kan tandvlees ontstoken raken. Wanneer een ontsteking dieper richting de wortel van de tand gaat, kan dit tandverlies veroorzaken. Een duidelijk symptoom van tandvleesontsteking is dat het tandvlees rood en gezwollen wordt, en dat het makkelijk begint te bloeden bij het tandenpoetsen. Ook kun je een nare smaak in de mond hebben, en een slechte adem ontwikkelen. 

De oorzaak van tandvleesontsteking

De oorzaak van tandvleesontsteking is vaak een slechte mondhygiëne. Als er niet regelmatig en grondig tussen de tanden gereinigd wordt, kan dit tot tandsteenvorming leiden. Het is daarom van belang om regelmatig een tandarts Rotterdam of mondhygiënist te bezoeken om tandsteen te laten verwijderen. Risicofactoren die de vorming van tandsteen verhogen zijn naast het niet grondig reinigen van de tanden een droge mond, roken en een hoge suiker- en koolhydraatinname. 

Tandvleesontsteking voorkomen 

De beste manier om tandsteen, en daarmee tandvleesontsteking, te voorkomen is door regelmatig tussen de tanden te poetsen en schoon te maken. Poets de tanden elke ochtend en avond zorgvuldig. Reinig daarnaast dagelijks tussen de tanden met tandfloss, een interdentale tandenborstel of tandenstokers. Ga regelmatig naar een tandarts of mondhygiënist voor tandheelkundige zorg. Ook is het verstandig om bepaalde levensgewoonten aan te passen, zoals het vermijden van voedingsmiddelen die veel suiker bevatten en stoppen met roken. 

Tandvleesontsteking laten behandelen 

In geval van tandvleesontsteking is het meestal voldoende dat tandplak en tandsteen door een mondhygiënist of tandarts worden verwijderd om de ontsteking te laten verdwijnen. Ernstige tandvleesontsteking vereist echter een tandchirurgische ingreep, waarbij het tandvlees diep gereinigd wordt. In sommige gevallen is ook een behandeling met antibiotica nodig.