JCA dekok
Image default
Gezondheid

Wat zijn kernkwadranten en hoe zet je ze in tegen stress?

Merk jij dat je vaak een stressvol gevoel hebt en je negatieve gezondheidsklachten ontwikkeld? Op internet en in boeken is er veel terug te vinden over wat stress precies is. Wat is een burn-out en hoe zorg je ervoor dat jij je stress klachten niet tot een burn-out laat uitgroeien? Kernkwadranten zijn op zo’n moment een geweldige manier om met je stress om te leren gaan. Je krijgt er namelijk meer inzicht door in je eigen kwaliteiten en de positieve kwaliteiten van andere personen om je heen. Dit helpt je meteen om valkuilen te ontdekken en daarmee stress tegen te gaan. In deze blog lees je meer over de kernkwadranten.

Wat zijn kernkwadranten?

Voordat je je kernkwadranten kunt ontdekken is het belangrijk om erachter te komen wat een kernkwadrant is. Gelukkig is het heel makkelijk om uit te leggen wat de kernkwadranten inhouden. Het gaat om een schema waarbij jij één van je kwaliteiten in de spotlight zet. Je gaat het kernkwadrant dat je gekozen hebt vervolgens analyseren door er vier kwaliteiten aan te koppelen. Deze vier kwaliteiten zijn: de allergie, de valkuil, de uitdaging en de kernkwaliteit. Een voorbeeld hiervan is dat je kernkwadrant een betrokken houding is. Je allergie hierbij is dat jij er niet tegen kunt wanneer andere niet betrokken zijn bij jou, je kunt daar niet goed mee omgaan. De valkuil van een betrokken houding is dat je té betrokken raakt bij zaken die je vervolgens stress bezorgen. De uitdaging is daarbij dat je wil leren hoe je minder betrokken kunt zijn, terwijl je de betrokken houding niet verliest, maar je wel minder stress ervaart. De kernkwaliteit is dan dat jij precies weet wanneer je wel of geen betrokken houding inzet, zodat je geen stress ervaart maar je toch jezelf kunt zijn.

De kernkwadranten helpen je om inzicht in stress te krijgen

Heb je vaak last van stress en zijn de symptomen van stress en een burn-out je te veel geworden? Dan kunnen de kernkwadranten je helpen om inzicht te krijgen waarom jij je op die momenten gestrest voelt en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Wanneer jij erachter komt wat de achterliggende oorzaak van je stress is, kun je voorzichtig stappen zetten om de stress aan te pakken en te verminderen. Focus je op je sterke punten en zet deze in om de stress die je voelt tegen te gaan.

https://liberi.nl/