JCA dekok
Image default
Beauty en verzorging

Microneedling: 3 dingen die je moet weten

Wil je weten of microneedling ook iets voor jou is? Hier lees je alles over wat microneedling is, en waar je op moet letten voor een veilige en goede behandeling. Microneedling is wereldwijd heel populair voor het behandelen van donkere vlekjes, zichtbare poriën en rimpels. Maar is het echt zo goed als iedereen zegt? Om dat te bepalen moet je begrijpen hoe microneedling werkt, wat je kunt verwachten van de behandeling en hoe het je kan helpen de gezondste huid te krijgen die je ooit hebt gehad.

Hoe werkt microneedling?

Microneedling is een behandeling waarbij microneedling apparatuur wordt gebruikt om de huid een beetje te beschadigen. Je denkt misschien: hoe kan beschadiging mijn huid verbeteren? Nou, het werkt net als bij een schaafwond. Als je huid een beetje beschadigd raakt, gaat je lichaam collageen en elastine maken om te herstellen. Dit zorgt voor een sterkere, soepelere en gelijkmatig gekleurde huid. Microneedling maakt gebruik van dit natuurlijke herstelproces door de huid met naaldjes licht te ‘prikken’, zodat ze gaat herstellen.

Is microneedling geschikt voor jouw huid?

Microneedling is een effectieve behandeling voor verschillende huidproblemen zoals littekens, acne, zonneschade, pigmentvlekken, grote poriën, fijne lijntjes, een doffe huid en striae. Het verbetert ook de bloedsomloop in je huid. Voordat je een microneedling behandeling doet, is het belangrijk om eerst goed te bespreken wat je nodig hebt en een behandelplan te maken. Een huidtherapeut bekijkt je huid en beslist welke aanpak het beste is. De behandeling gebeurt meestal tot een diepte van 0,5 mm. Vaak gebruiken ze een middel zoals hyaluronzuur serum om de naaldpen makkelijk over je huid te laten bewegen. De naaldjes maken kleine kanaaltjes in je huid, waardoor huidverzorgingsproducten beter werken. Na de behandeling moet je de  juiste producten thuis gebruiken, inclusief zonbescherming.

Waarom kiezen voor professionele microneedling?

Hoewel je thuis zelf aan microneedling kunt doen met bijvoorbeeld dermarollers, raden professionals aan om professionele behandelingen te kiezen. De naalden van thuisapparaten zijn meestal korter (0,1 mm – 0,3 mm) en vooral bedoeld om huidverzorgingsproducten beter te laten werken. Professionele microneedling gaat dieper (0,5 mm tot 3 mm) voor betere resultaten. Bij professionele behandelingen gebruiken ze elke keer nieuwe naaldjes en maken ze het apparaat na elke sessie schoon. Bovendien worden DIY-tools vaak gezien als minder effectief, omdat ze niet dezelfde geavanceerde resultaten geven als professionele behandelingen.