JCA dekok
Image default
Beauty en verzorging

Pigmentvlekken: wat is het en hoe kan het behandeld worden?

Pigmentvlekken is een fenomeen waar veel mensen last van krijgen. Hoewel ze geen kwaad kunnen, zijn velen de pigmentvlekken ze liever kwijt dan rijk. In een huidkliniek zijn verschillende behandelingen mogelijk om pigmentvlekken te verwijderen. 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken bestaan uit een opeenhoping van pigment, die ontstaat wanneer de verdeling van pigment verstoord raakt. De voornaamste oorzaak hiervoor is de invloed van UV-straling, maar ook huidveroudering of hormonale schommelingen kunnen ertoe bijdragen. Om te weten hoe de pigmentvlek het beste behandeld kan worden, is het belangrijk om te weten met welke soort je te maken hebt. Een huidtherapeut zal dit tijdens de intake dan ook altijd analyseren alvorens een behandelplan op te stellen. Zo is er een zwangerschapsmasker, een pigmentvlek die ontstaat uit een combinatie van zwangerschapshormonen en blootstelling aan UV-stralen. Ook zijn er pigmentvlekken die ontstaan als gevolg van huidbeschadiging veroorzaakt door bijvoorbeeld acne of eczeem. De meest bekende soort is ouderdomsvlekken, die ontstaan door een overmatige blootstelling aan UV-straling.

IPL

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, die tijdens het eerste consult met de huidtherapeut besproken zullen worden. Een mogelijke behandeling is IPL, waarbij een geconcentreerde lichtbundel op de huid wordt gericht. Het pigment zet het licht om in warmte, en wordt in dit proces verwijderd. De IPL- behandeling is zeer effectief om oppervlakkige pigmentvlekken te verwijderen. Vier weken voorafgaand aan de procedure mag het te behandelen huidgebied niet blootgesteld worden aan zonlicht, en moet consequent ingesmeerd worden met zonnebrandcrème elke keer dat je naar buiten gaat. 

De behandeling 

Voor aanvang van de IPL-behandeling wordt het huidgebied in kwestie goed gereinigd, en worden de pigmentvlekken afgetekend met een potlood. Als  bescherming tegen de lichtflitsen krijg je een bril op. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Tijdens de behandeling met de lichtbundel kan een warme sensatie ontstaan, die gevoelig kan zijn maar geen pijn doet. Aanvankelijk zal de pigmentvlek donkerder kleuren door de behandeling, maar zal in de weken daarna steeds lichter worden omdat de huid afschilfert. Het eindresultaat is dat de vlek oftewel licht is geworden of zelfs helemaal verdwenen is. Wel is het van belang om de behandelde huid zo lang mogelijk uit het UV-licht te houden. 

Medische peeling

Een andere behandelmethode om pigmentvlekken te verwijderen is medische peeling. Peelings zijn vloeistoffen die zuren bevatten die de pigmentvlekken lichter kunnen maken. Omdat het zuur inwerkt op de dode huidcellen aan het huidoppervlak, kan de behandeling een prikkend of branderig gevoel geven. Voor het verwijderen van pigmentvlekken wordt gewerkt met melkzuur, dat de pigmentaanmaak onderdrukt. Ook verdunt het de huid, en in dat proces wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd waardoor de huid egaal wordt. Een medische peeling moet grondig voorbereid worden met reinigende producten en hydraterende crèmes, opdat het resultaat optimaal wordt. Voor de nazorg geldt ook voor de medische peeling dat in de eerste weken na de procedure de behandelde huidgebieden niet blootgesteld mogen worden aan het zonlicht.