JCA dekok
Image default
Bedrijven

Alles over de fushion keuken

Hoewel de naam fushion gecombineerd met het woord keuken je misschien niks zegt, heb je er wel dagelijks mee te maken. In principe is het een aanduiding die staat voor een kookstijl, waarbij verschillende culinaire stijlen gecombineerd worden. Dit zorgt voor nieuwe smaakbelevingen waar ook fushion restaurants graag op in spelen. Vaak zijn het combinaties van tradities en kooktechnieken, die bijvoorbeeld door migrantstromen worden bedacht. Denk bijvoorbeeld aan de bamischijf, waarbij de Nederlandse en Chinese keuken wordt gecombineerd. In dit artikel vertellen we je alles over de fushion keuken!

Proef iets nieuws

Zoals benoemd zijn fushion recepten combinaties van de lekkerste ingrediënten van verschillende keukens. Wanneer je het bijvoorbeeld lastig vind om nieuwe gerechten te proberen, dan zorgt de fushion keuken ervoor dat je sneller iets wil proberen. Stel dat een gerecht bestaat uit je favoriete groenten in combinatie met iets onbekends, dan ben je wellicht eerder geneigd om het product te proberen. Fushion restaurants doen dit bijvoorbeeld door sushi uit Japan te combineren met specerijen uit China. Deze kookstijl geeft chefs de mogelijkheid om creatief bezig te zijn in de keuken en nieuwe dingen te proberen.

Voorbeelden

Als je nog steeds geen beeld hebt over de fushion keuken dan geven we je uiteraard graag een paar bekende voorbeelden. Denk aan de nasi- en bamischijf, maar bijvoorbeeld ook aan de Duitse Currywurst. Ken je de kapsalon? Ook dit is een fushion recept, waarbij Turkse en Nederlandse ingrediënten zijn samengevoegd. Dit gerecht is tegenwoordig niet meer weg te denken, waarbij friet, shoarma, kaas en knoflooksaus worden samengevoegd tot één gerecht.

Fushion restaurants combineren zoals benoemd vaak de Chinese en Japanse keuken. Dit lijkt misschien hetzelfde, maar hier zitten wel degelijk veel verschillen in. Denk bijvoorbeeld aan de sushi-rolls, zoals de Beef Roll of de Crunch Cali Roll. Hierbij zijn verschillende keukens samengevoegd tot één sushi.

Zelf aan de slag

Ga je liever zelf aan de slag in de keuken, dan naar een speciaal fushion restaurant? Onderstaand hebben we een aantal receptideeën voor je opgesomd, zodat jij het beste uit verschillende keukens op tafel kunt zetten.

Aubergine met rundergehakt uit de oven

We starten met een recept, waarbij de Bulgaarse keuken is gecombineerd met de Indiase keuken, iets wat je in fushion restaurants ook vaak ziet. Dit heerlijke gerecht uit de oven serveer je met parelcouscous, granaatappel en chapati. Dit laatste is een platbrood uit India.

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 aubergine
  • 1 knoflookteen
  • 2 theelepels Ras el hanout
  • 1 granaatappel
  • 100 gram Bulgaarse yoghurt
  • 85 gram parelcouscous
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 potje tomatenpuree
  • 200 milliliter passata
  • 10 gram verse munt
  • 2 chapati
  • 10 gram amandelschaafsel
  • 1 zakje Midden-Oosterse kruidenmix

Zorg verder voor een ovenschaal, een pan met deksel, een kleine kom, een hapjespan en een koekenpan.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de aubergine in de lengte doormidden net zoals fushion restaurants dit doen. Verhit daarna in een hapjespan met deksel 1/2 el olijfolie per persoon op hoog vuur. Bak vervolgens de aubergine op de schil in de hapjespan gedurende 3 minuten.
  2. Breng 400 milliliter water en 1/2 bouillonblokje aan de kook in een pan met deksel. Voeg vervolgens de parelcouscous toe en laat deze 12 minuten koken. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng deze in een kleine kom met de Midden-Oosterse kruiden met 1 eetlepel olijfolie.
  3. Verhit een 1/2 eetlepel olijfolie in de hapjespan van de aubergine op middelhoog vuur. Fruit daarna de knoflook 2 theelepels Ras el hanout gedurende 1 minuut. Fushion restaurants gebruik vaak Ras el hanout omdat het een krachtige smaak heeft. Bak het gehakt in 3 minuten gaar. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de passata toe en breng de saus op smaak. Voeg de parelcouscous toe en laat de saus nog 3 minuten pruttelen op zacht vuur.
  4. Snijd de granaatappel open en haal de granaatappelpitjes uit de schil. Gebruik de helft van de pitjes uit de granaatappel. Snijd de munt fijn. Meng in een kom de Bulgaarse yoghurt met peper en zout, de helft van de fijngesneden munt en 1 theelepel witte wijnazijn.
  5. Verwarm de chapati in de oven. Leg zoals fushion restaurants doen, een halve aubergine op elk bord. Doe de Bulgaarse yoghurt met munt over de aubergine. Garneer deze met de granaatappelpitten. Schep vervolgens de tomatensaus met rundergehakt en parelcouscous naast de aubergine. Serveer de warme chapati erbij.
https://restoranto.com/nl/fushion-restaurant/