JCA dekok
Image default
Electronica en Computers

Verbind jouw ESP8266 met elk beschikbaar Wi-Fi-netwerk aan de hand van dit stappenplan

De ESP8266 is een microcontroller ontwikkeld door Espressif Systems . Deze microcontroller staat bekend als een wifi-module en kan worden gebruikt om verschillende wifi-gerelateerde activiteiten uit te voeren, met toepassingen in domotica en daarbuiten. Variërend in prijs en functies, er zijn veel soorten ESP8266-modules beschikbaar, maar ze zijn allemaal ongelooflijk handig in de IoT-wereld.

Op zoek naar een ESP8266 mode? Kijk hier. 

Ongeacht de IoT-toepassing die u hebt ontwikkeld, zijn er twee manieren om uw ESP8266 met de cloud te verbinden. Ten eerste kunt u uw WiFi-inloggegevens invoeren in de firmware van de ESP8266 om de vereiste verbinding tot stand te brengen en gegevens te verzenden. Een tweede manier – die we hieronder stap voor stap zullen bespreken – is door uw eigen toegangspunt in het bord te bouwen en een universele firmware te creëren die met slechts een druk op de knop een verbinding tot stand brengt met elk beschikbaar netwerk.

Vereisten

  • ESP8266-module

  • Arduino IDE 1.8.2 of hoger

  • ConfigManager-bibliotheek

  • PubSubClient-bibliotheek

  • Ubidots-account

Stap 1. Hardware-installatie

Opmerking : het Ubidots-team heeft enkele wijzigingen aangebracht in de ConfigManager-bibliotheek om een ​​routine te implementeren die de AP-modus start door simpelweg op een externe resetknop te drukken.

Afhankelijk van de ESP8266-module die u kiest, moet u mogelijk de reset-pin toewijzen met behulp van deze bibliotheekversie . De standaard knopinstellingen zijn toegewezen aan PIN 5 ; als u een NodeMCU gebruikt , moet u de knop op de D1- pin aansluiten.

Stap 2. Stel de Arduino IDE in met uw apparaat

Voordat u een ESP8266- apparaat gebruikt, moet u de kaarten in de Arduino IDE installeren. Volg de onderstaande stappen om het bord samen te stellen.

Als je dat nog niet hebt gedaan, begin dan met het downloaden van de Arduino IDE .

Open de Arduino-IDE. Selecteer Bestanden -> Voorkeuren en voer de URL in onder het veld Extra Board Manager-URL’s . U kunt meerdere URL’s toevoegen, gescheiden door komma’s.

3. Selecteer de ESP8266-module die u gebruikt. In dit geval hebben we besloten om de NodeMCU 1.0 (ESP-12-module) te gebruiken . Om het bord te selecteren, ga naar Extra > Bord > Selecteer het bord .

Om met de NodeMCU te communiceren, moeten we bovendien de poort com selecteren. Ga naar Extra -> Poort en selecteer de juiste POORT voor uw apparaat.

Om alles snel en soepel te laten verlopen, moeten we ervoor zorgen dat de uploadsnelheid is geoptimaliseerd tot 115200. Ga naar Extra -> Uploadsnelheid -> 115200.

4. Ga naar GitHub en download de ConfigManager-bibliotheek . Klik op de groene knop met het label ” Clone or download ” en selecteer ” Download ZIP “.

5. Ga nu terug naar de Arduino IDE en klik op Sketch -> Include Library -> Add .ZIP Library.

6. Selecteer het .ZIP-bestand van ConfigManager en vervolgens “ Accepteren ” of “ Kiezen ”.

Als dit is gelukt, ziet u het volgende bericht in de Arduino IDE: ” Library added to your library. Check “Include Library” menu “

7. Ga vervolgens naar Sketch/Program -> Include Library -> Library Manager en installeer de PubSubClient- bibliotheek. Om de juiste bibliotheek te vinden, zoekt u in PubSubClient in de zoekbalk.

8. Start nu de Arduino IDE opnieuw op voordat u gaat uploaden.

9. Zodra u het ESP8266-platform en de vereiste bibliotheken hebt geïnstalleerd, installeert u de Arduino ESP8266-bestandssysteem-uploader . Volg alle installatiestappen van de repository en keer terug naar deze handleiding.

10. Nadat uw uploader is geïnstalleerd, maakt u een nieuwe schets om in te werken en slaat u deze op. Ons voorbeeld heet AP_ESP8266.

11. Ga vervolgens naar de schetsmap en maak een nieuwe map met de naam data aan.

12. Zodra de directory is aangemaakt, downloadt u dit HTML-bestand en voegt u het toe aan de directory. Dit bestand wordt gebruikt in het bestandssysteem.

13. Vervolgens moeten we het bestand uploaden naar het ESP8266-flashbestandssysteem. Zorg er om te beginnen voor dat u een kaartpoort hebt geselecteerd en Serial Monitor hebt gesloten.

14. Selecteer Tools > ESP8266 Sketch Data Upload om te beginnen met het uploaden van bestanden naar het ESP8266 flash-bestandssysteem.

15.Plak nu de onderstaande code in de Arduino IDE . Eenmaal geplakt, wijst u uw gewenste apparaat- en variabele labels toe, evenals uw unieke Ubidots TOKEN. Als u uw Ubidots-TOKEN niet kent, leest u hier hoe u er een kunt krijgen.

Kopieer en plak de onderstaande code in de Arduino IDE, inclusief uw specifieke apparaat en variabele parameters.

#include <ESP8266WiFi.h>

16. Controleer na het invoeren van uw parameters de code in de Arduino IDE. Klik hiervoor op het vinkje in de linkerbovenhoek van uw Arduino IDE.

Upload vervolgens uw code naar uw NodeMCU . Kies het pictogram met de pijl naar rechts naast het vinkje.

Uw ESP8266-module is nu klaar om verbinding te maken met elk beschikbaar netwerk door op de knop te drukken!

17. Om de verbindingsstatus te controleren, opent u de seriële monitor , drukt u op de knop die is aangesloten op uw ESP-module en houdt u deze 5 seconden ingedrukt totdat u het bericht ” Starting Access Point ” ziet in uw seriële monitor.

18. Nu het toegangspunt is gemaakt, kunt u verbinding maken vanaf uw telefoon. Selecteer onder Wi-Fi-netwerken Ubidots Access Point.

Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, wordt u doorgestuurd naar de onderstaande pagina. Voer uw wifi-parameters in en klik op opslaan.

19. Ga naar de seriële monitor om te controleren of de verbinding tot stand is gebracht.

Keer nu terug naar uw Ubidots-accounts om de gegevens te visualiseren die u van uw nieuwe apparaat hebt ontvangen.

Ben je geïnteresseerd in de pi 400? Lees er hier alles over. 

http://elektor.nl