JCA dekok
Image default
Banen en opleidingen

Machinebouw vacatures

De sector machinebouw houdt zich bezig met het produceren en onderhouden van machines. De machinebouw is cruciaal voor de toekomst van de economie. Als er in Nederland gebruik wordt gemaakt van verouderde machines, blijft de kwaliteit van de producten die wij exporteren achter. In de machinebouw dient er om die reden voldoende innovatie plaats te vinden. Hoogwaardige technieken zorgen ervoor dat het productieproces sneller en goedkoper wordt.  De machinebouw is dan ook een sector waarin doelgericht geïnvesteerd moet worden. Onder meer door die reden, zijn er altijd genoeg machinebouwers vacatures. Lees hier hoe het is om in de machinebouw te werken. 

Werken in de machinebouw

De machinebouw is een technische sector met verschillende banen beschikbaar. Je kunt aan de slag als monteur, projectleider of project engineer. Om aan de kwalificaties te voldoen, dien je een MBO- of HBO-opleiding afgerond te hebben. Voorbeelden van relevante opleidingen zijn Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Industriele automatisering. Het werk in de machinebouw is variërend. Je kunt ook werkvoorbereider worden, tekenaar of een constructeur. In de functies zijn je werkzaamheden gericht op de ontwerp- en uitvoeringsfase. Een combinatie van de twee komt ook voor. 

Opleiding voor machinebouw

Om in de machinebouw te gaan werken, zijn er verschillende opleidingen die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Het niveau van je opleiding is minimaal MBO of HBO. Hier een aantal voorbeelden van passende studies:

  • MBO Mechatronica;

  • MBO Middenkader engineering;

  • HBO Werktuigbouwkunde

Als je geen passende opleiding hebt gevolgd, kun je ook vaak aan de slag. Je werkgever leidt je dan op. Het salaris van functies in de machinebouw kan erg uiteen lopen. Vaak hangt het salaris af van het opleidingsniveau, de hoeveelheid ervaring die je hebt, je leeftijd en of je gespecialiseerd bent. Het salaris van een startende werkvoorbereider begint vaak met €2.300,- per maand.

De vacature werkvoorbereider

Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de volledige productieplanning. Je taken omvatten onder andere:

  • werkorders maken;

  • verzorging van de voor- en nacalculatie;

  • stuklijsten maken;

  • inkopen van artikelen;

  • opstellen van de productieplanning.

Vaak wordt er een technische achtergrond gevraagd naast HBO werk- en denkniveau. Ook is kennis van bepaalde planningsprogramma’s een pre. Het werk van een werkvoorbereider is gericht op de productievoorbereiding zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Je bent vaak een schakel tussen meerdere afdelingen. Om die reden wordt er in vacatures vaak om goede communicatieve vaardigheden gevraagd.

Wil je aan de slag in de machinebouw? Bekijk de vacatures.

https://synsel.nl/