JCA dekok
Image default
Bedrijven

Wat zijn de eigenschappen van een goede elektricien?

Als het om elektra gaat, is het natuurlijk belangrijk dat alles veilig gebeurt. Elektriciteit brengt gevaren met zich mee. Wat dit versterkt is het feit dat elektriciteit niet te zien is, niet voelbaar is en ook niet ruikbaar. Hierdoor ligt gevaar in een klein hoekje. Om deze reden is het belangrijk om een goede elektricien in te schakelen.

Wat leert een elektricien op school? 

Op school leert een elektricien informatie die de basis is van alles. Dit zijn de volgende skills:

  • schakelingen begrijpen

  • het lezen van elektrische en elektronische schema’s

  • meetresultaten lezen en begrijpen

Wat kan een elektricien nog meer?

Een industrieel mag geen fouten maken. Elke schakelaar en elk draadje moet perfect worden ingesteld. In dit vakgebied is er geen ruimte voor slordig werk. 

Dossiers en installatie schema’s lezen

Het kunnen lezen van dossiers en installatieschema’s is de belangrijkste vaardigheid die een goede elektricien nodig heeft. 

Logisch redeneren 

Als er zich problemen voordoen of als er nieuwe uitdagingen ontstaan, kan er met behulp van logisch redeneren een oplossing worden verzonnen. Deze kwaliteit kan een goede elektricien ook echt niet missen. 

Bestaande elektrische installaties toetsen op kwaliteitsnormen

Het onderzoeken of een bestaande installatie voldoet aan de normen vergt veel nauwkeurigheid en concentratie. Het hebben van deze twee eigenschappen mag dus ook zeker niet ontbreken. 

Veilig te werk gaan

Veiligheid staat altijd voorop. Het veilig kunnen en willen werken is misschien wel de belangrijkste eigenschap die een goede elektricien moet hebben. Als er niet veilig wordt gewerkt, wordt niet alleen de elektricien benadeelt, maar ook collega’s en de gebruikers van het de elektra. 

Een gevoel van verantwoordelijkheid hebben

Bij veilig werken hoort natuurlijk ook verantwoordelijkheid. Zonder verantwoordelijkheid kunnen eventuele fouten vergeten worden en dit kan een goede elektricien natuurlijk niet laten gebeuren.