JCA dekok
Image default
Eten en drinken

Waarom is honing van de imker de beste honing?

Honing staat vooral bekend als een zoete smaakmaker met verschillende gezondheidsvoordelen. Toch zijn er veel imitaties van honing op de markt. Deze bestaan voornamelijk uit kunstmatige suikers en hebben een minder goede kwaliteit. Wanneer je echt goede kwaliteit honing wilt kopen, kun je dit het beste doen bij de imker. Maar waarom is honing van de imker beter?

Echte honing

De definitie van honing is een zoete en vloeibare substantie die ontstaat uit de nectar die honingbijen uit bloemen verzamelen. De bijen voegen hier enzymen aan toe en na verdamping ontstaat er honing. Dit wordt opgeslagen in de honingraat.

Honing is erg makkelijk mee te frauderen en dit wordt dan ook veel gedaan. Zo zijn er imkers die hun bijenvolken suikerwater voeren wanner ze nectar verzamelen. Dit suikerwater zetten de bijen ook om tot een soort honing. Wanneer dit gemengd wordt met echte honing, zul je hier nauwelijks iets van merken. Dit verdubbelt zo gemakkelijk de honingopbrengst.

Wat doet een imker?

Een imker houdt bijen op zijn imkerij. Hij heeft hier verschillende bijenkasten staan, met in elke kas een eigen bijenvolk. Ook zorgt hij dat er genoeg bloemen in de omgeving staan, zodat de bijen genoeg nectar kunnen vinden om honing van te maken.

In deze bijenkasten zitten honingraten. Hierin slaan de bijen de honing op. Wanneer deze vol zijn worden deze eruit gehaald door de imker. Deze volle honingraten worden koud geslingerd en zo wordt de honing eruit gehaald. Op deze manier worden de waardevolle enzymen van de honing niet kapot gemaakt door warmte.

Honing

Hoe herken je imker honing?

Wanneer je pure honing onder de microscoop legt, moet je kunnen tellen hoeveel pollen je ziet en vanaf welke bloemen de stuifmeelkorrels zijn. Wanneer de honing gemengd zou zijn met suikerwater wat omgezet is tot een soort honing, zou je minder pollen en stuifmeel korrels zien. Dit omdat het dan om een gemengde honing gaat.

Controleren of er met de honing geknoeid is, is erg moeilijk te doen. Er zijn veel trucjes verzonnen om te controleren of de honing puur is. Deze trucjes bewijzen dit alleen niet altijd. De enige manier om echte imkerij honing te controleren is met een analyse in het laboratorium.

Hierom is imkerij honing beter

Imkerij honing noemen we echte honing. Deze honing is puur gemaakt door bijen van nectar en niet gemengd door honing gemaakt van suikerwater. Deze honing bevat waardevolle enzymen en bevat geen kunstmatige toevoegingen. Deze enzymen hebben verschillende gezondheidsvoordelen.

Dit betekent niet dat supermarkt honing meteen slechte honing is. Bij supermarkt honing is vaak de herkomst niet te achterhalen. Je ziet hier vaak dat het om gemengde EU- en niet EU-honing gaat. In de EU zijn er regels die nageleefd moeten worden en waar goede toezicht op is. Buiten de EU is deze controle er niet en laat de kwaliteit van de honing vaak te wensen over.