JCA dekok
Image default
Dienstverlening

Voor en nadelen van de verschillende soorten vloeren

In dit artikel behandelen we de voor en nadelen van de populairste vloeren. We gaan het hebben over de betonvloer, de pvc-vloer, de troffelvloer en als laatste de gietvloer.

Betonvloer

We zullen het hier hebben over de gevlinderde betonvloer. Het vlinderen van een betonvloer is een techniek om een versgestorte vloer te egaliseren en af te werken. Nadelen van dit soort vloer zijn:

  • er bestaat een kans op scheuren;

  • is niet goed bestand tegen vette en zure vloeistoffen;

  • wordt niet toegepast op dekvloeren van zandcement;

  • de minimumdikte is 7 cm;

  • de verwijdering ervan is niet eenvoudig.

Voordelen zijn:

  • de vloer is naadloos en egaal;

  • is slijt- en krasvast;

  • kan prima worden gecombineerd met vloerverwarming;

  • is eenvoudig schoon te houden en daardoor ook hygiënisch;

  • in vele kleuren beschikbaar.

De pvc vloer

Een pvc vloer heeft een groot voordeel. Deze vloer gaat langer mee dan andere soorten vloeren. Heel erg handig als je ergens voor een lange tijd gaat wonen. Ook laat het veel warmte door, waardoor je het minder snel koud krijgt. Op deze manier heb je een soort vloerverwarming.

Een nadeel van een pvc vloer is dat ze vaak een stuk duurder zijn dan normale vloeren. Dit komt omdat de materialen een stuk duurder zijn dan bij andere vloeren. Ook is het leggen van een pvc vloer een stuk moeilijker waardoor de prijs automatisch verhoogd wordt.

Troffelvloeren: geduld wordt beloond

Troffelvloeren zijn ijzersterk, slijtvast, slipvast en kunnen veel verschillende soorten chemicaliën doorstaan. Ze kunnen – net als PVC vloeren – uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. Toch heeft een troffelvloer tevens mindere kanten. Het laten leggen ervan kost namelijk met ongeveer vijf dagen, relatief veel tijd. Geadviseerd wordt om dit door een vakman te laten doen. Wat zowel een voor- als nadeel kan zijn, is de industriële uitstraling, door de grind- of kwartskorrels die in de vloer zijn verwerkt.

Gietvloeren: waterdicht, maar gevoelig voor krassen

In bijna geen enkele ruimte misstaat een gietvloer. Deze vergt weinig onderhoud, gezien de naadloze structuur. Ook combineren ze perfect met vloerverwarming, ogen ze modern en zijn ze waterdicht. Handig is trouwens dat gietvloeren bovenop bestaande vloeren gegoten kunnen worden. Dit neemt echter wel vier of vijf dagen in beslag. Achteraf egaliseren, is niet nodig. Gunstig zijn de vele toepassingsmogelijkheden. Hoewel het een redelijk stevige vloersoort betreft, kunnen er wel scheuren en krassen in ontstaan als een krasbestendige toplaag ontbreekt, en er bestaat kans op verkleuring. Gietvloeren ogen snel vies en vuiligheid blijft er makkelijk op liggen. Kies tot slot liever voor een duurdere variant, waarvoor doorgaans beter materiaal gebruikt wordt.