JCA dekok
Image default
Aanbiedingen

Opzoek naar een koelmat hond?

Opzoek naar een koelmat hond?

Wanneer de warme zomerdagen aanbreken, is de kans groot dat uw hond op jacht gaat naar die ongrijpbare koele plekjes. Als u merkt dat uw hond dutjes doet in het bad, op de tegelvloer of in die plas in de achtertuin, kan hij baat hebben bij een koelmat hond.

Koelmatten voor honden zijn ontworpen om uw hond te helpen koel en comfortabel te blijven. Er zijn verschillende modellen op de markt, van gelmatten tot minimalistische pads, en zelfs enkele die orthopedische ondersteuning bieden voor pijnlijke oude botten. Het kiezen van het juiste model zal veel afhangen van uw huisdier en uw omgeving.

Hoe kiest u de beste koelmat voor uw hond?

Koelmatten vallen meestal in een van de volgende categorieën: gelmatten, matten op waterbasis, ijsmatten, orthopedische koelbedden en meer minimalistische koelmatten. Aangezien elke hond uniek is, hebben ouders verschillende prioriteiten. Om erachter te komen welke mat geschikt is voor uw hond, moet u rekening houden met het volgende.

Koelfactor: Sommige matten zijn kouder dan andere. IJsmatten zijn het koudst – ze voelen aan als een ijspak tegen uw huid. Water- en gelmatten zijn milder, meer in de orde van koele tegelvloeren, terwijl orthopedische en minimalistische matten doorgaans het warmst zijn en iets bieden dat lijkt op een pas omgeslagen kussen.

Duurzaamheid: Natuurlijk wilt u een koelmat hond die sterk genoeg is om de speel- en kauwgewoonten van uw hond te doorstaan. Matten van stevig rip-stop materiaal of sterk nylon of vinyl zijn goede opties voor actievere pups. Als uw hond een fervent kauwer is, kunt u gelmatten waarschijnlijk beter helemaal vermijden, omdat het innemen van grote hoeveelheden zelfs niet-giftige gel maagklachten kan veroorzaken.

Grootte en draagbaarheid: Koelmatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus controleer de afmetingen voor een mat die past bij uw kleine Pomeranian of uw reusachtige Mastiff. Gel- en minimalistische matten zijn meestal opvouwbaar, en ze hoeven niet gekoeld te worden, waardoor ze goed zijn voor onderweg. Orthopedische matten zijn meestal omvangrijker, en voor ijsmatten is een vriezer nodig, waardoor ze beter geschikt zijn voor gebruik in huis.

Wasbaarheid: Honden staan niet bekend als de netste wezens, dus gemakkelijk schoonmaken is zeker een pluspunt. De meeste gelmatten kunnen worden schoongeveegd met een vochtige handdoek. Maar als u zich zorgen maakt over ernstige vervuiling, zijn sommige orthopedische modellen, zoals het Bedsure Orthopedic Cooling Bed, voorzien van een afneembare hoes die bij de was kan worden gedaan.

Gel koelmatten voor honden

Gelmatten zijn een populaire optie omdat ze “zelfkoelend” zijn. Het enige wat nodig is om het koelmechanisme te activeren is het gewicht van uw hond. Ze bieden urenlang een zachte verkoeling en zijn meestal draagbaar en gemakkelijk schoon te maken, wat ze handig maakt voor op reis met uw hond.

Gelmatten kunnen een fantastische oplossing zijn voor veel honden, maar ze zijn waarschijnlijk niet de beste keuze voor honden die graag kauwen. Fabrikanten gebruiken niet-giftig materiaal, maar te veel innemen kan spijsverteringsproblemen en ongemak veroorzaken (om nog maar te zwijgen van de rommel).

Koelmatten voor honden op water- en ijsbasis

Voor mensen met kauwgrage honden is een met water of ijs gevulde mat een veilig alternatief voor gelkussens. Het gebruik ervan kost iets meer moeite (je moet hem vullen met water of hem in de vriezer leggen), maar ze zijn een betere keuze voor pups die op hun beddengoed knagen.

Voor de koudste mat kunt u het beste kiezen voor een koelmat hond met ijs. Deze zijn ideaal voor honden die na een zware training flink moeten afkoelen, maar ze zijn niet zo draagbaar voor zomerse avonturen.

Orthopedische koelbedden voor honden

Gel, water en ijs koelmatten hebben de neiging vrij dun te zijn; een orthopedisch honden koelbed kan een betere keuze zijn voor oudere en artritiserende honden. Deze bedden hebben traagschuim om de druk op pijnlijke gewrichten te verlichten. Ze koelen uw hond door gel in het traagschuim aan te brengen en warmte weg te trekken van het lichaam van uw hond.

Omdat ze uit veel meer materiaal bestaan dan andere modellen, hebben orthopedische koelbedden meestal geen dramatisch koelend effect, maar ze kunnen in de warme maanden aanzienlijk comfortabeler zijn dan het typische winterbed van uw pup.

Minimalistische hondenkoelkussens

Soms heb je niet nog een hondenbed nodig. Pads of matten die kunnen worden opgevouwen en opgeborgen (of ingepakt voor een weekendje weg naar oma) zijn precies wat uw hond nodig heeft voor een koele plek onderweg. Er zijn verschillende koelmatten voor honden die minimale ruimte innemen, maar toch een zachte afkoeling bieden – zoiets als de frisse kant van het kussen (in tegenstelling tot de kilte van een ijs- of gelmat).