JCA dekok
Image default
Dienstverlening

Gebruik een overzichtelijk stappenplan als je zelf een stroomstoring wilt oplossen

Een stroomstoring zelf oplossen is minder moeilijk dan je zou denken. Op het internet zijn tegenwoordig tientallen stappenplannen te vinden die je kunnen helpen met het oplossen van een stroomstoring. Niet elk stappenplan is het juiste stappenplan en daarom is het erg belangrijk om meerdere stappenplannen met elkaar te vergelijken en je eigen stappenplan hiermee te maken.

Hoe ontstaat een stroomstoring?

Een stroomstoring heeft heel veel verschillende manieren waarop ze kunnen ontstaan. Een stroomstoring ontstaat vaak door schade, slijtage of ouderdom aan elektra, vaak bij een apparaat. Een stroomstoring door schade aan een apparaat is simpel op te lossen en dit zou je dus zelf ook nog kunnen doen. Maar hoe doe je dit dan?

Hoe los je zelf een stroomstoring op?

Zelf een stroomstoring oplossen kan alleen als het een stroomstoring is die bij jou in huis zit. Een regionale stroomstoring kan je helaas niet zelf oplossen, dit is aan het netbeheerder om te doen. Bij een stroomstoring thuis is het eerst belangrijk om alle apparaten uit de stopcontacten te halen om ervoor te zorgen dat er niet weer gelijk een stroomstoring optreedt. Nadat alle apparaten zijn afgesloten kan je de stroom weer aanzetten en één voor één alle apparaten weer aansluiten. Het kan je vast overkomen dat de stroom weer uitvalt, het is belangrijk om het laatst aangesloten apparaat weer uit het stopcontact te halen. De stroom kan je weer aanzetten en het apparaat controleren op schade, bij schade is dit apparaat waarschijnlijk de oorzaak. Ga ook alle andere apparaten langs om te kijken of er schade is of dat de stroom uitvalt. Als de stroom uit blijft vallen of als er nergens schade te bekennen is dan is het beter om een ervaren elektricien in te schakelen die je kan helpen met het oplossen van stroomstoringen.