JCA dekok
Image default
Home

De techniek en constructie van rieten daken

Een rieten dak, het lijkt de laatste jaren een opkomende trend te worden. Steeds meer daken worden voorzien van een mooie afwerking door het riet. Het geeft een natuurlijke uitstraling met een gevoel van warmte en gezelligheid.

Helaas blijven veel mensen met vragen achter als ze lezen over de aanleg van een rieten dak. Rietdekkers zijn ervaren specialisten in de aanleg en zullen het huis voorzien van een stralend dak en een stijging van de waarde van de woning.

Traditie

De techniek van de aanleg van rieten daken is traditioneel; het is door de jaren heen weinig veranderd. Het riet wordt handmatig bevestigd op het dak. Dit wordt gedaan in lagen van onder naar boven om het mooiste effect te verkrijgen. Vrijwel de enige verandering dat rondom het rietdekken door de jaren een verandering heeft gebracht is het schroefdak. Een schroefdak vraagt een andere manier van bevestigen van het riet, zo wordt het riet niet bevestigd met een goot, maar wordt het riet bevestigd door in de onderconstructie te schroeven.

 Constructie

Zoals eerder vermeld wordt het riet al vele jaren volgens hetzelfde systeem bevestigd. Het enige verschil zal de soort van het dak zijn, oftewel de kap van het dak. Zo zijn er twee soorten kapconstructies mogelijk om het riet op te dekken. De eerste constructie is een bevestiging op de traditionele kap; bestaand uit een raamwerk van latten en balken. Het riet zal worden bevestigd op de rietlatten, een draad zal het riet en de rietlat samenvoegen. De traditionele kap is een open constructie en het riet zal van binnenuit zichtbaar zijn.

De tweede constructie is het eerdergenoemde schroefdak. De constructie bestaat uit balken die meestal bedekt worden door houten of isolatieplaten. Het aanleggen van het riet op een schroefdak gebeurt op dezelfde wijze als het traditionele rietendak. Echter zal het vastzetten anders gaan; bij een schroefdak zal dit gebeuren met een schroef, waaraan zich een draad bevindt. Een schroefdak is een gesloten constructie, zo zal men van binnenuit niet het riet, maar de platen zien.

http://rietwerk.nl