JCA dekok
Image default
Aanbiedingen

Chateaubriand voor een heerlijke avond thuis

Het klinkt zo lekker: chateaubriand. Een heerlijk luxe stukje vlees wat je vast wel eens op de menukaart in een restaurant bent tegengekomen. Je kunt chateaubriand echter ook prima zelf kopen om het lekker thuis te bereiden. Wil je zelf gaan kokerellen met chateaubriand? Kijk dan eens hier: chateaubriand kopen bij LeJean.

Chateaubriand

Chateaubriand komt van de ossenhaas van het rund. Het is het achterste, grootste gedeelte van de ossenhaas. Chateaubriand is daardoor een flink stuk vlees wat je gemakkelijk kunt delen met anderen. Als je thuis chateaubriand bereidt, is het daarom ook een goed idee om dit bij een speciale gelegenheid te doen als je wat gasten over de vloer hebt.

Lekker mals

Doordat de chateaubriand van de ossenhaas afkomstig is, is het stukje vlees lekker mals. Chateaubriand wordt namelijk gesneden van het achterste gedeelte van de rug van het rund, net onder de rugspier. Dit deel van het rund is niet veel in beweging, waardoor het vlees extra mals is.

Vettig

Hoe het rund wordt gevoerd heeft invloed op de vettigheid van het vlees wat het rund heeft. Wanneer het rund met graan wordt gevoerd, is het vlees extra vettig. Dit zorgt voor meer smaak en maakt het ook wat malser. Als het rund wordt gevoerd met gras, zal het vlees wat minder vettig zijn. Het zal daardoor ook wat meer smaak verliezen.

Thuis bereiden van chateaubriand

Hoewel het klinkt alsof je chateaubriand alleen maar in een luxe restaurant kan eten, kun je chateaubriand ook prima thuis bereiden. Het is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Wel is het belangrijk dat je voor de bereiding van de chateaubriand het vlees eerst even buiten de koelkast op kamertemperatuur laat komen. Ook kun je een beetje zout en peper aan het vlees toevoegen om de chateaubriand nog meer op smaak te laten komen.

Oven, barbecue en pan

Je kunt chateaubriand op verschillende manieren bereiden. Vaak wordt het in de oven gedaan, maar op een heerlijke zomeravond is chateaubriand ook hartstikke lekker op de barbecue. Wanneer je de chateaubriand in de oven bereidt, is het een goed idee om het eerst eventjes kort in de pan te laten grillen. Daarna kan het dan goed de oven in. Als je de chateaubriand op de barbecue wilt bereiden, dan is het ook een goed idee om het eerst op het warme gedeelte van de barbecue even te laten grillen om het vervolgens te laten garen op het koelere gedeelte van de barbecue.