JCA dekok
Image default
Financieel

Alles over financiële vaardigheden bezitten en het belang daarvan

Veel consumenten hebben weinig inzicht in financiën, hoe krediet werkt, en de potentiële klap voor hun financiële welzijn die slechte financiële beslissingen voor vele, vele jaren kunnen veroorzaken. Een gebrek aan financieel inzicht is zelfs een van de belangrijkste redenen waarom veel Nederlanders moeite hebben met sparen en beleggen.

Om de paar jaar geeft de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) een test met vijf vragen uit als onderdeel van haar National Financial Capability Study, waarin de kennis van consumenten over rente, samengestelde waarde, inflatie, diversificatie en obligatiekoersen wordt gemeten. 

Bij de meest recente test had slechts 34% van de deelnemers aan de test vier van de vijf vragen juist, wat erop wijst dat de economische en financiële basisbeginselen die aan deze problemen ten grondslag liggen, wijdverbreid zijn. Lees hier alles over het leren van financiële vaardigheden bij Hoffelijk

Wat is financiële geletterdheid?

Financiële geletterdheid is de combinatie van kennis over financiën, krediet en schuldbeheer die nodig is om financieel verantwoorde beslissingen te nemen – keuzes die een integrerend deel van ons dagelijks leven vormen. Financiële geletterdheid houdt in dat men weet hoe een betaalrekening werkt, wat het gebruik van een kredietkaart inhoudt en hoe schulden kunnen worden vermeden. 

Kortom, financiële geletterdheid heeft een materiële impact op gezinnen wanneer zij proberen hun budget in evenwicht te brengen, een huis te kopen, de opleiding van hun kinderen te financieren en een inkomen voor hun pensioen veilig te stellen.

Een gebrek aan financiële basiskennis treft zowel mensen in ontwikkelde of geavanceerde economieën als mensen die in opkomende of ontwikkelingslanden wonen. Consumenten in ontwikkelde economieën geven ook geen blijk van een goed inzicht in de financiële beginselen die hen kunnen helpen het financiële landschap te begrijpen en ermee te onderhandelen, financiële risico’s doeltreffend te beheren en financiële valkuilen te vermijden. Overal ter wereld, van Korea tot Australië en Duitsland, worden landen geconfronteerd met een bevolking die de financiële basisbeginselen niet begrijpt.

Waarom financiële geletterdheid belangrijk is

Financiële kennis is van cruciaal belang om consumenten te helpen deze factoren te beheersen en voldoende te sparen om voldoende inkomen te genereren voor hun pensioen en tegelijkertijd hoge schulden te vermijden die kunnen leiden tot faillissementen, wanbetalingen en gedwongen verkopen. 

Toch ontdekte de Board of Governors van het U.S. Federal Reserve System in zijn Report on the Economic Well-Being of U.S. Households in 2019 dat veel Amerikanen niet voorbereid zijn op hun pensioen. Een vierde gaf aan dat ze geen pensioensparen hebben, en minder dan vier op de tien van degenen die nog niet met pensioen zijn, vinden dat hun pensioensparen op schema liggen. Van degenen die hun pensioenspaargeld in eigen beheer hebben, gaf bijna 60% toe weinig vertrouwen te hebben in het nemen van pensioenbeslissingen. Lees hier meer over het Wft Zorg en wat je ermee kunt.

https://financieel.hoffelijk.nl/